Veelgestelde vragen Lapland
Alles over Lapland

Veelgestelde vragen Lapland

Vragen en antwoorden 

  • Is Lapland erg koud in de wintermaanden?
   Vanaf december tot half april lopen de temperaturen van ongeveer –5 ºC tot –15ºC. Soms schommelt deze rond het vriespunt maar de temperatuur kan ook verder dalen tot –20ºC tot -30°C!

   Wat prettig is, is dat er in Finland een landklimaat heerst. Dat wil zeggen dat de lucht droger is dan in Nederland en daardoor minder koud aanvoelt dan dezelfde temperatuur in Nederland, ofwel de gevoelstemperatuur is aangenamer. De droge, koude is juist ook goed te verdragen, dit in tegenstelling tot de in onze streken vaak voorkomende vochtige koude.

  • Is het altijd donker in Lapland?
   Nee, het is een veel gehoord misverstand dat het ‘s winters donker is in het Pure Noorden. De zon is er wel, maar komt niet boven de horizon uit. Je ziet alleen het licht ervan, dat ook nog eens weerkaatst op de sneeuw.

   Het is veel lichter dan je denkt en het zorgt voor een sprookjesachtige sfeer met een mysterieus blauw of paars licht.
  • Is er tijdverschil met Lapland?
   In Fins Lapland geldt de Oost-Europese tijd, d.w.z. een uur later dan bij ons: 12.00 uur in de Benelux is 13.00 uur in Finland. Zomer- en wintertijd gaan op hetzelfde moment in als in de Benelux. Het uur tijdsverschil blijft dus altijd.
   Tussen Zweeds Lapland en Nederland/België is geen tijdsverschil.
  • Wat is het noorderlicht en waar kan ik het zien in Lapland?
   Het noorderlicht (Aurora Borealis) is een natuurverschijnsel dat zich in de wintermaanden in de gebieden rondom de poolcirkel voordoet. Je kunt het dus overal in Lapland zien, maar is wel afhankelijk van een aantal natuurlijke randvoorwaarden.

   Door activiteit en explosies op de zon ontstaan er zonnewinden die als de deeltjes in onze dampkring komen, oplichten tot groene, gele en soms zelfs rode dansende kleurflarden’.

   Het moet uiteraard een heldere nacht zijn en er mag geen invloed van vals licht zijn om het goed te kunnen waarnemen.
  • Wat is de beste periode voor het noorderlicht in Lapland?
   Het is niet eenvoudig om aan te geven wat dé beste periode voor het noorderlicht in Lapland is. Als de voorwaarden voor het noorderlicht gunstig zijn is de hele winterperiode geschikt om het noorderlicht te aanschouwen!
  • Wat is de beste reistijd voor Lapland?
   Die loopt van begin december tot half april.
   De januarimaand heeft net iets extra's. Bomen zwaar beladen met sneeuw, het is meestal nog niet zo koud als in februari en het is de tijd van de Poolnacht. De zon komt een deel van de dag niet boven de horizon uit. Het is niet donker, maar het indirecte licht van de zon en maan en de reflectie op de sneeuw tegelijk zorgen voor een sprookjesachtige sfeer met een mysterieus blauw licht. De Finnen noemen dit licht Kaamos. Februari is statistisch gezien de koudste maand, maar de laagstaande zon in het gezicht compenseert dat weer. Vanaf eind februari is het al langer licht in Lapland dan op datzelfde moment in Nederland. Dat betekent dat je optimaal van de dag kunt profiteren. De dagen en nachten zijn vaak helder, de sneeuw is van de bomen verdwenen maar de zon laat zich volop zien.

 

Staat je vraag er niet bij?

Stel dan je vraag via ons contactformulier of neem telefonisch contact met ons op +32 267 00995.

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel